skip to Main Content


Företaget startade 1992 och Johanna Halleröd har drivit det från starten.

Vem är då Johanna Halleröd?

Johanna är uppvuxen i Lysekil och valde tidigt matvärlden. Efter ett halvår i London med arbete inom matindustrin kom Johanna hem och arbetade som köksbiträde på Gullmarsstrand. Därefter skötte hon kallskänk och förrätter på innekrogen Söstrarne Larsen i Oslo. Nästa steg blev servering på Tanums Gestgifveri, följt av utbildning inom bageri och konditori. Sen blev det Göteborg och gourmetrestaurangen The Place, där hon var kallskänka 1988-1992, med Ulf Wagner som köksmästare. The Place fick en stjärna i Guide Michelin 1989, som första Göteborgsrestaurang. Många av popstjärnorna som spelade på Ullevi och Eriksberg under de här åren åt på The Place – Johanna har bland annat lagat mat åt David Bowie. I den stilen fortsatte det några år till, hon har arbetat med köksmästare som Dan Lexö och Stefan Karlsson. Johanna har också arbetat extra hos sin bror Rickard Halleröd, som nu driver Hotel Albert.

Café Ferdinand

1992 återvände Johanna till Lysekil och öppnade sitt första egna matställe, på precis färdigbyggda Havets Hus. Här drev hon café och restaurang dagtid året runt. Allteftersom blev Johanna också en eftersökt cateringleverantör. Några år senare, 1994, köpte hon sin egen lokal i Gamlestan, den som idag är Märtas Mat. Här öppnade hon sommarcafé och drev båda ställena parallellt några år, innan verksamheten i Gamlestan blev hennes heltidsverksamhet, under namnet Café Ferdinand. Inredningsstilen var redan då ”hemma hos”, med gammaldags soffor och olika stolar. På väggen satt ett tjurhuvud och ett helt koskinn för att symbolisera Ferdinand. Faktiskt köpte Johanna en hel ko från slakteriet, styckade själv, tog vara på köttet och skapade också väggdekoren.

Catering och festlokal för sällskap

Under årens lopp har caféverksamheten minskat alltmer och företaget har inriktat sig på cateringverksamhet och servering till slutna sällskap i lokalen. Cateringkunderna finns inte bara i Lysekil med omnejd, leveranser sker till exempel både till Orust och Bohus-Malmön.

Företaget anlitas ofta för bröllopscatering och mat till fester, där festbuffé är populärt. Johanna komponerar också alla luncher för Havshotellets konferensgäster. Lokalen Märtas mat används flitigt för firande av födelsedagar och jubilarer, liksom släktträffar, studentmottagningar och bröllopssittningar. Dop och begravningsluncher förekommer också. Under perioden oktober-december blir lokalen även restaurang och då serveras skaldjursmeny och julmat inklusive julbord.

Märtas mat & catering

2012 bytte Johanna namn på verksamheten, till Märtas mat och & catering, som en hyllning till sin matglada farmor. Märta lagade väldigt god mat och bjöd ofta på familjemiddagar. Vissa av recepten lever nu vidare i Johannas verksamhet.


Bildgalleri


Back To Top